Image of Vladimír Javorský

Vladimír Javorský

Po studiu herectví na JAMU v Brně (absolvoval v roce 1986) působil v letech 1986–91 v brněnském Divadle Na provázku, kde se výrazně podílel na řadě představení – hrál mimo jiné: Hraběte z Hvězdy v Katynce z Heilbronnu, Huga v Zahradní slavnosti, Poutníka v Labyrintu světa a Lusthausu srdce, Uie v Baletu makábr, Rašína v Rozrazilu, několik shakespearovských rolí vytvořil v inscenacích Shakespearománie I. a II., v Tanečních hodinách hrál postavu pojmenovanou On I. atd. Další jeho angažmá bylo v letech 1993–96 v pražském Činoherním klubu (z rolí např.: Andrew v Sexu noci svatojánské, Figaro ve Figarově svatbě, Liboveský ve Vodním družstvu, Aston ve Správcovi aj.). Jeho jméno se od tohoto období objevuje i v dalších divadlech, kde občas hostuje (Divadlo Archa, Viola, Divadlo v Řeznické, Divadlo v Dlouhé ad.). Členem činohry Národního divadla se stal v roce1999. Předcházelo tomu hostování ve dvou inscenacích (hrál Františka v adaptaci Hrubínovy Romance pro křídlovku a několik rolí v přepisu Hrabalovy prózy Obsluhoval jsem anglického krále). Z dalších rolí, které v Národním divadle nastudoval a hrál: titulní Shakespearův Hamlet, titulní Klicperův Hadrián z Římsů, Kníže Myškin v adaptaci Dostojevského Idiota, Kotrlý v Havlově Pokoušení, Pěstoun, Muž z baru a Číšník v benefici Luby Skořepové Prospaný život, Václav v Tylových Krvavých křtinách, Mistr Šimon v Molierově Lakomci, Kuťápka ve Šrámkových Zvonech, Bratr Lorenzo v Shakespearově Romeovi a Julii, Snake v Sheridanově Škole pomluv, Neprosil ve Štechově komedii David a Goliáš aj. V roce 2009 se rozhodl své angažmá v Národním divadle ukončit. V současném repertoáru činohry ND však ještě hraje Dobčinského v Gogolově Revizorovi, Prince, Loupežníka a Soba ve Sněhové královně (podle Andersena) Malého Charlese Aikena v Lettsově Srpnu v zemi indiánů, Dr. Hronce ve Stodolově Čaji u pana senátora a Muže s hůlkou v Čapkově Věci Makropulos. Má na svém kontě asi padesát filmových a televizních rolí (např. Největší z pierotů, Báječná léta pod psa aj.).


Vladimír Javorský - Filmer
Narození:
May 2, 1962
Filmů:
31
Začátky:
v movie Marie Terezie
Poslední film:
Serial Marie Terezie 2017-12-25
Znáte z
Poster of Šťastný smolař
Poster of Poupata
Poster of Máj
Poster of Báječná léta pod psa
Filmografie
Film Marie Terezie Ignatius Kampmüller 2019
Film Milada Alois Schmidt 2017-11-01
Serial Marie Terezie Ignatius Kampmuller 2017-12-25
Film Dobrodruzi Robin (Pierre's Superior) 2017-08-11
Film Malá z Rybárny 2015-05-28
Film Malý pán Mistr Drobný 2015-04-30
Film Americké dopisy Josef Václav Sládek 2015-01-04
Film Burácení Viktor Stach - Lawyer 2015-01-01
Film Andělé všedního dne 2014-10-09
Film Duch nad zlato 2013-12-24
Film Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů 2013-12-19
Serial Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů Žrec 2013-06-29
Film Čtyřlístek ve službách krále Primář (voice) 2013-02-27
Film Muž, který se směje Cocher Avine 2012-12-26
Film Šťastný smolař převozník 2012-12-25
Film Tady hlídám já Herian 2012-05-30
Film Poupata Jarda 2011-12-15
Film El Paso Hloušek 2009-03-17
Film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? rytíř Krasoň 2009-03-05
Film Máj kněz 2008-08-21
Film U mě dobrý Pepé 2008-05-05
Film Chyťte doktora MUDr. Jan Lukeš 2007-11-29
Film Kousek nebe Šebek 2005-02-10
Film Království potoků Potůček 2005-01-01
Film Most Father 2003-06-11
Film Lotrando a Zubejda páter Amadeus 1997-09-11
Film Báječná léta pod psa Sperk 1997-03-06
Film Nejasná zpráva o konci světa 1997-02-12
Film Černí baroni voj. Jasánek 1992-06-04
Film Přezůvky štěstí Schreiber 1987-04-01
Film Krajina s nábytkem Zdenek Kloucek 1987-03-01